*
ArtworkArtworkArtwork

Suicidal Tendencies en veel meer op jubilerend Jera On Air

17-02-2017

Het jubilerende Jera On Air festival in Ysselsteyn bracht afgelopen weekend weer handenvol aan nieuwe bands naar buiten. Vanwege het 25-jarig bestaan pakt Jera On Air van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 juni van dit jaar extra uit, met maar liefst drie festivaldagen en een recordaantal bands.

Zo bevestigde de organisatie afgelopen week Suicidal Tendencies als één van de headliners. Naast onder andere Me First and the Gimme Gimmes, Architects en Of Mice & Men, zijn ook de rauwe punkers van Suicidal Tendencies een grootmacht in het alternatieve circuit. Niet zo gek ook. De band rondom zanger Mike Muir zag het levenslicht al in 1981. Ruim 35 jaar, verschillende samenstellingen, en maarliefst negentien albums later, wordt het de hoogste tijd dat deze grondleggers het grootste alternatieve festival van ons land bezoeken.

Met de deathcore van Chelsea Grin zien we ook een band terug welke twee jaar geleden vriend en vijand wist te verbazen tijdens Jera On Air. Met de release van het nieuwe, uitstekend ontvangen, album ‘Self Inflicted’ medio 2016 nog vers in het geheugen, is het niet verwonderlijk dat Alex Koehler en zijn zestal ook dit jaar hun opwachtig mogen maken tijdens Jera On Air.

Nog een oude bekende die we dit jaar terugzien op het podium is Caroline Westendorp. De frontvrouw van de Amsterdamse metalband The Charm The Fury, is het gezicht achter de snoeiharde grunts. Met een nieuw te verschijnen album in maart, en optreden op ondermeer Graspop, Fortarock en Download achter de rug, mogen ze niet ontbreken tijdens het laatste weekend van juni. Datzelfde geldt voor de melodieuze poppunkers van Moose Blood. Afgelopen donderdag stonden de Engelsmannen nog in een uitverkocht poppodium 013, waarna een tour door de Verenigde Staten volgde. De hoogste tijd dat ook Ysselsteyn kennis maakt met deze beloftevolle punkers.

Daarmee was de koek echter nog lang niet op. Ook de uit Engeland afkomstige poppunkers van As it Is en 101’s uit het iets nabijere Eindhoven zien we terug op de hoofdpodia van Jera On Air. As it Is kwam een kleine maand geleden met hun tweede album ‘okay.’ En daarmee lijkt de band zeker van een definitieve doorbraak op het Europese vaste land. De punkers van 101’s vertrokken in het voorjaar van 2016 naar Californië om daar te werken aan hun nieuwe album. Het is tekenend voor de status en de serieuze aanpak van de nog relatief jonge punkband. Het resultaat mag er zijn, met een meer dan terechte plek op de poster van Jera On Air als logisch gevolg.

Ook de volledige programmering van de PunkBrockBar, een wat kleiner podium met veelal zeer talentvolle bands op de planken, werd gepresenteerd. De bar, ook dit jaar gehost door het Ysselsteynse DJ-duo DoubleUrules, heeft met maarliefst zestien formaties gestrikt, met een mix van aanstormend talent en gevestigde orde. Op het podium van de PunkBrockBar zien we onder meer JB Conspiracy, Antillectual, As Enemies Arise, The Bennies en FOD terug. De volledige line-up is terug te vinden op www.jeraonair.nl.

Op deze website kun je ook terecht voor het bestellen van kaartjes voor het festival. Hier vind je ook de volledige tot nu toe bekende programmering, en verdere informatie rondom Jera On Air. De verschillende faciliteiten van het festivalterrein komen hier ook uitgebreid aan bod.