*
ArtworkArtworkArtwork

Jubileumeditie Jera On Air krijgt vorm

22-12-2016

Voor alle punk, hardcore en metalfans begonnen de feestdagen afgelopen week uitstekend. Het jubilerende Jera On Air festival, dat in 2017 haar 25e editie gaat beleven, kwam met maar liefst tien nieuwe namen naar buiten.

Tijdens het weekend van 22, 23 en 24 juni verandert Ysselsteyn weer voor eventjes in de festivalhoofdstad van Nederland. Met een nieuwe editie van Jera On Air welke grootser dan ooit belooft te gaan worden. Enkele weken geleden al werd bekend dat we bands als Architects, Comeback Kid en Northlane terug gaan zien in het Noord-Limburgse dorp, en daar werd deze week nog een schepje bovenop gedaan. Met onder meer Me First and the Gimme Gimmes, Of Mice and Men, The Dillinger Escape Plan, Madball, While She Sleeps en Undeclinable Ambuscade krijgt de festivalposter meer en meer vorm.

Het punksterren ensemble van Me First and the Gimme Gimmes met bandleden van onder andere NOFX, Lagwagon, Foo Fighters en Toy Dolls, begon ooit als grap. De ervaren punkers hadden bij de oprichting in 1995 nooit de intentie om te gaan touren, laat staan verschillende albums op de markt te brengen. Dat liep even iets anders. De supergroep giet klassiekers uit de jaren 60 en 70, country-hits en r&b in een punkjasje, en dat bleek niets minder dan een succesformule. Alweer twintig jaar wordt elke poptempel moeiteloos uitverkocht door de beste coverband op aarde. 

Hun landgenoten van Of Mice & Men keren na een zeer verdienstelijk debuut op Jera on Air 2014 komende editie terug op het podium in Ysselsteyn. De metalcore-band rondom Austin Carlile behoeft eigenlijk nauwelijks nog introductie. Met tientallen miljoenen views op youtube blijkt Of Mice & Men meer dan geliefd bij hun fans. Dit jaar kwam het vierde album uit van de band; ‘Cold War’. Het meesterwerkje kon rekenen op niets dan positieve recensies. Tot groot verdriet van de fans moest Of Mice & Men dit jaar noodgedwongen de Europese tour (met onder andere een uitverkochte zaal in poptempel 013 op het programma) voortijdig afbreken vanwege de gezondheid van zanger Carlile, maar op Jera On Air zijn ze sterker terug dan ooit.

Nog één keertje tourt The Dillinger Escape Plan rond de wereld om afscheid te nemen van de loyale fans. De Amerikanen maakten eerder dit jaar namelijk hun afscheid bekend. Dat zorgt er onder meer voor dat shows in De Melkweg en poppodium 013 komende maand stijf uitverkocht zijn. Het allerlaatste optreden wat de populaire mathcore-band op vaderlandse bodem zal geven is echter in Ysselsteyn. Eind juni nemen ze tijdens Jera On Air definitief afscheid van hun Nederlandse fans. En dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Afscheid nemen is nooit leuk, maar gelukkig valt er ook wat te vieren de komende editie. No Turning Back bestaat 20 jaar en dat zullen we weten ook. De grootste hardcore-act die ons land rijk is, is een graag geziene gast op Jera On Air. De reden daarvoor is simpel. Wanneer No Turning Back begint te spelen is er, zoals de bandnaam al doet vermoeden, inderdaad geen weg meer terug. Stilstaan is geen optie meer. Het enige wat rest is jezelf onderdompelen in de snoeiharde klanken van deze grootmacht.

Afgelopen november vond er met Sounds of Revolution de eerste editie van een snoeihard hardcore festival plaats in Eindhoven. De onbetwiste headliner op dit feestje? Madball. In 2017 is het alweer 9 jaar geleden dat deze giganten richting Ysselsteyn kwamen op daar de festivalweide om te toveren tot moshpit. De hoogste tijd voor een terugkeer derhalve.  

Over terugkeer gesproken. De meest verrassende naam op de poster is misschien wel die van Undeclinable Ambuscade. Afgelopen dinsdag 20 december was het exact zeven jaar geleden dat de legendarische punkers uit Den Bosch hun laatste optreden gaven.  In 2017 komen ze weer bij elkaar voor een beperkt aantal shows, waarvan er uiteraard eentje op Jera On Air zal zijn.

Naast alle bovengenoemde bands maakte de organisatie ook bekend wederom While She Sleeps gestrikt te hebben. In 2016 was deze Engelse metalcore band misschien wel dé verrassing van Jera On Air. En dus komen ze dat in 2017 nog eens dunnetjes over doen. De line-up wordt voorlopig gecompleteerd door de keiharde Canadese metalcore van Obey the Brave en de Amerikaanse harde rock van Broken Teeth.

Om de 25e editie te vieren zal Jera On Air in 2017 zal voor het eerst uit drie dagen bestaan. Kaarten voor het festival zijn te koop via www.jeraonair.nl. Hier vind je uiteraard ook informatie over de volledige tot op heden bekende line-up, en overige faciliteiten die het festival te bieden heeft.